Applikációval az autizmus segítésére – Kitonail-lel az ápolt körmökért

Az autizmusról sokan azt hiszik, hogy betegség, de tulajdonképpen egy zavar, ebből kifolyólag a gyógyszeres kezelés nem jöhet számításba, sajnos teljesen nem lehet kigyógyulni belőle, bár a tüneteket lehet enyhíteni. Bárcsak olyan egyszerű lenne kezelni ezt is, mint a Kitonail-lal a körömgombát, csak felkenjük és volt, nincs a probléma. Mivel egy nagyon komplex zavarról beszélünk, bár az okát folyamatosan kutatják, nem sikerült megfejteni, úgy tűnik a genetikának is köze lehet hozzá, öröklése mégsem törvényszerű. Bár korábban is előfordult ez a rendellenesség bizonyítottan, nagyjából 70 éve ismerjük igazán. Sajnos elmondható, hogy egyáltalán nem egy ritka állapotról beszélünk, körülbelül száz emberből egy él ezzel a tünet-együttessel.

Viszonylag korán, körülbelül a gyerekek két éves kora körül fel lehet már ismerni a tüneteit. Úgy tűnik, mintha nem szeretnének játszani vagy beszédbe elegyedni társaikkal, de igazából arról van szó, hogy fogalma sincs, hogyan tegye mindezt. Mint minden betegségnél ennél is nagy fontossága van a korai felismerésnek, így minél hamarabb elkezdődhet a segítségnyújtás is, ezzel lehetővé téve, hogy a lehető legteljesebb mértékben fejlődni tudjon a gyerkőc. Ennek a foka egész eltérő lehet, vannak, akik normális iskolákba járhatnak a többi társaikkal, vannak, akik speciális intézményekben tanulnak, a gyerek egyéni intellektusától függően.

Biztosan mindenki találkozott autista gyerekkel vagy felnőttel, esetleg a közvetlen környezetében vagy a családjában is van. Alapvető tulajdonságaik, hogy nagyon nehezen alakítanak ki kapcsolatot emberekkel, elutasítják az emberek közeledését, a megszokott dolgaiktól és rutinjuktól szinte lehetetlen eltéríteni őket. Egészen máshogy dolgozzák fel a hozzájuk érkező külső ingereket is. Sokaknál megfigyelhetjük, hogy megakadtak a beszédfejlődésben, erősen gesztikulálnak.

Kezelésük nem orvosi feladat, inkább köznevelési, mivel saját nevelési igényű személyekről van szó. Nagyon jó, kifejezetten az ő számukra kifejlesztett intézmények vannak, ahol ezeket a sajátos igényeket igyekszik kielégíteni, óvodák és iskolák is egyaránt, különböző foglalkozásokat tartanak nekik. Nagyon fontos, hogy a képességeikhez mérten a lehető legnagyobb önállóságra képesek legyenek, bár többségük nem képes önálló életvitelre.

Mivel magam is közvetetten érintve voltam a témában, tudom, hogy az a család, amiben autizmussal élő személy él, nagyon sok téren segítségre lehet szükségre. Onnan tudom, mert a pedikűrösömnek a fia is autista. Igazából akkor tudtam meg, mikor a legutóbb kezelésen voltam nála, mert ismét kiújult a lábamon a körömgomba. Emlékszem, éppen a körmömet kenegette Kitonail-lal, mert állítás szerint az a legjobb ellene, amikor a férje megjelent a szalonban a fiával. Azt láttam rajta, mikor elkezdtem volna vele beszélgetni, hogy nem igazán nyitott a velem való kommunikációra, kicsit magamra is vettem, hogy biztos nem vagyok neki szimpatikus, de hát van ilyen. Mikor elmentek akkor mondta el nekem, hogy mi igazából a helyzet. Én pont előtte olvastam az interneten, hogy kifejlesztettek egy autizmust segítő applikációt, ami ráadásul ingyen letölthető. Sajnos, nem mindenkihez jut el ennek a lehetősége, mert nem mindenki ennyire tájékozott, még szerencse, hogy én rábukkantam és tudtam neki ajánlani, aminek nagyon örült és egyből le is töltötte. Ez az applikáció segít a gyerekeknek képes kártyák segítségével, hogy jobban tudjanak a környezetükkel kommunikálni, segít, hogy jobban megértsék azt. Nagyon sokszor ez a kommunikációs hiba abból adódik, hogy nem tudják, hogy fejezzék ki magukat. Ebben nyújt segítséget ez a találmány.

Kíváncsian várom, hogy mik a tapasztalatai az applikációval kapcsolatban, remélem tudtam nekik vele segíteni.

Mivel a pedikűrösöm ismét várandós, kicsit félnek, hogy az új jövevénynél is jelentkezhetnek a tünetek, ugyanis testvéreknél 10-20 százalékos valószínűséggel ismétlődhet, bár olvastak olyan adatot is, hogy ez a szám csak 2-8.