Egy fecske meg még egy fecske…

A fűtésrendszert kiválasztani nem játék. Elképesztően nagy hangsúlyt kell rá fektetni, hogy melyiket válasszuk, hiszen manapság a technika is nagyon gyorsan fejlődik, és a környezet is igen csak szennyezett, így nagyon fontos a tudatosság. A gyermekeimet is erre neveltem mindig is, és én is ebben a szemléletben nőttem fel, ezért nem is tudok másképpen gondolkodni, még ha szeretnék se. Mikor eldöntöttük, hogy építkezni kezdünk, én már akkor nekiláttam megfejteni azt a rejtélyt, hogy melyik a legmodernebb és a legkörnyezetbarátabb fűtési forma. Emellett még szempont volt az is, hogy fenntartható legyen hosszútávon, és hatékony legyen a fűtőereje.

Nem olyan könnyű manapság kiválasztani, hiszen nagyon de nagyon sokféle fűtési megoldás van. Próbáltam azon a vonalon elindulni, hogy melyik lenne a legtakarékosabb számunkra hosszútávon. Világ életemben azt tanultam, hogy az elektromos fűtés egy horror, és olyan sokba kerül, hogy azt földi halandó nem képes kifizetni, de ahogy néztem, ez az utóbbi időben nagyon is megváltozott. Ráadásul már ennek a fűtési formának rengeteg különböző típusa is van, így kiválaszthatjuk, milyet szeretnénk. Az elektromos áramhoz már házi erőműből is hozzá lehet jutni, így akár ingyenessé is tehetjük a fűtést magunk számára, ha elektromos fűtésben gondolkodunk. Ez ültette el a bogarat az én fülemben is, és elkezdtem ennek jobban utánanézni. Mint említettem, nagyon sokféle elektromos fűtés mód van, de nekem, ami a legjobban elnyerte a tetszésemet, az az AHT fűtőszőnyeg volt. Rengeteg előnye van ennek a fűtési módszernek, akár a hagyományos, elektromos padlófűtésekhez képest is.

Nagyon tetszik például, hogy sugárzott hővel dolgozik, így nem a levegőt használja közvetítő közegnek, hanem közvetlenül minket, engem, a testet melegíti, ebből kifolyólag rendkívül jó hőérzetet biztosít. Másrészről pedig, mivel nagyon alacsony az üzemi hőmérséklete, így nem szükséges túlságosan sok szigetelő réteggel körbevenni, gyakorlatilag szinte bármilyen burkolat alatt használható anélkül, hogy a szerelőbetonig vissza kellene vésni. Így hát elkezdtem még jobban utánajárni a dolognak, és kisült, hogy az elekromospadlofutes.info weboldal adja a legkorrektebb tájékoztatást a technológiáról.

Nagyon szerettem volna találni egy padlófűtés kalkulátort, de kiderült, hogy ezt ilyen módon nem lehet pontosan megbecsülni sem, mindenképpen szükséges egy helyszíni felmérés, melynek következményeképpen viszont teljesen pontos számokat tudunk kapni arról, hogy mennyi és milyen padlófűtésre van szükség, és ez mennyibe fog kerülni. Mikor már jól kiműveltem magam, akkor felhívtam az ügyfélszolgálatukat, és egy kedves fiatalemberrel beszéltem, aki nagyon pontosan felvilágosított a részletekről. Mivel még akkor csak induló fázisban volt az építkezés, akkor abban maradtunk, hogy ha készen van a szerelő beton, akkor térjünk rá vissza. Így is lett, és végül annyira meggyőző ajánlatot kaptunk, hogy nem is gondolkodtunk tovább, ezt választottuk.

Minden a lehető legnagyobb rendben ment, és mikor beköltöztünk, az már pont a hidegebb időszakra esett, így azonnal ki is tudtuk próbálni a szuper padlófűtésünket. Mivel az előző lakásunkban nem volt padlófűtés, kifejezetten új élményként hatott, hogy milyen jó érzés, hogy kilépve a kádból például meleg a padló, vagy hogy lakáson belül télen is lehet mezítlábaskodni, mert nem fázik fel az ember. Ez főleg a gyerekek szempontjából érdekes, akiknek ugye hiába is magyarázza az ember, hogy mennyire fontos lenne, hogy felöltözzenek rendesen, nem fogadnak szót, és folyton mezítláb mászkálnak akkor is, ha lefagy a lábuk.

Gyerekekről jut eszembe, azóta már a szomszédokkal is összebarátkoztunk. Az egész úgy kezdődött, hogy nem sokkal az után, hogy beköltöztünk, átjött a szomszéd, hogy tisztítják a gázkazánjukat, és hogy addig nincs fűtés, megengednénk-e, hogy kicsit nálunk vendégeskedjenek a kisfiával. Örültem is a kérésének, hiszen ideje volt már megismernünk egymást. Sokat beszélgettünk, és a gyerekek is jól kijöttek egymással. A kisfia nagyon aranyos, autista kisfiú, de egy szuper applikáció segítségével fejlesztik, és olyan szépen halad, hogy szinte már meg sem lehet mondani, hogy betegecske.

Majdnem egy egész napig tartott a kazán tisztítás, így jó sok időnk volt ismerkedni, így a végére kifejezetten barátságos hangulatban váltunk el, és megbeszéltük, hogy össze fogunk még jönni néhányszor. Mivel nagyon szimpatikusak voltak nekem, így megpendítettem, hogy nem akarják-e lecserélni a fűtésrendszerüket elektromosra. Elmondtam, hogy én milyen szempontok szerint döntöttem emellett, és hogy mik az előnyei a gáz fűtéssel szemben. Elmondtam azt is, hogy napelem telepítés is lesz nálunk nem sokára, ha gondolja, akkor beszéljen ő is a kivitelezővel, mit lehetne kihozni az ő otthonukból. Azt mondta, megfontolja, és én remélem emellett dönt. Azt mondják, egy fecske nem csinál nyarat, de egy fecske is felhívhatja a figyelmet arra, hogyan lehet a legtudatosabban elérni a meleget az otthonokban.