Gyermek laptop, autizmus és ADHD

Kara barátnőmmel havonta egyszer össze szoktunk ülni beszélgetni, ez egy fix szombat délelőtt, amikor a gyerekek a nagymamánál vagy az apjukkal vannak, mi pedig megbeszélhetjük, hogy kivel mi történt az elmúlt egy hónapban.

Elmeséltem, hogy a kislányom, Momó (becsületes nevén Noémi, de kiskorában ráragadt ez a becenév), most kapott egy gyermek laptopot a születésnapjára. Momóról tudni kell, hogy vannak autisztikus vonásai, például míg a tesója össze-vissza szedi le az új matricákat, amit kapott, és ragasztja az albumba, addig Momó szigorúan szisztematikus halad, mind a levételt, mind a ragasztást illetően. Újabban pedig rákapott a menetrendekre, nyomtatni kell neki, böngészi, felolvassa, bemagolja, újakat talál ki, kikérdez, hogy figyeltem-e… Hetek óta elő sem kerültek a játékai, már tényleg tudtam kívülről én is a 110-es busz megállóit.

De most megkapta ezt a gyermek laptopot a születésnapjára, és ez egy csapásra kiütötte a buszokat a nyeregből. A játékosan tanuló kis szerkezeten 50 féle program, tevékenység van, amivel a kislányom játszik és tanul egyszerre. Többféle témakörből vannak játékok: számok, betűk, szavak, memória fejlesztő játék, és még zenélni is tud. Ezenkívül stopper is van rajta, ami külön öröm, mert a másik kedvenc témánk újabban az óra, az idő, hogy mikor érünk már oda, pontosan hány perc, és akkor ha most 12.51 van, akkor 13.21 ott leszünk? Helyes kis egér is van a laptophoz, ami a kéz-szem koordinációját fejleszti a gyerkőcnek, egyszóval: nagyon tuti ajándék volt, nem győzök elég hálás lenni érte a húgomnak.

gyermek laptop

Kara kisfia ADHD-s, így az ő mindennapjaik sem mindig egyszerűek, de felkeltettem az érdeklődését a játékszer iránt. Mondtam, hogy volt belőle kék és rózsaszín is, de a tesóm megmutatta a weboldalt, ahonnan rendelte, és ott volt többféle, valamint oktató tablet is. Szerintem ez a színes, érdekes, kihívást jelentő játék talán Petike kalandozó figyelmét is le tudná kötni, de azért mondtam Karának, hogy kérdezzen utána.

Nekünk van egy autizmust segítő appunk is, ami rengeteg fontos információt tartalmaz, bár Momó hivatalosan nem autista, sokat segített nekünk ez a program, mert tudtuk, hogy ellenőrzött infók voltak benne, illetve a felhasználók a tapasztalataikat is meg tudják itt osztani egymással. Kara egy ADHD-s fórumon szokott tájékozódni, remélem, hogy tudnak segíteni neki ebben a laptop-ügyben.