Továbbképzés az autizmusról tanároknak

Angolt és történelem tanár vagyok egy falusi általános iskolában. Ez azonban nem egy átlagos intézmény, hanem integrált oktatás folyik nálunk. Ez azt jelenti, hogy sajátos nevelési igényű (SNI) diákok is tanulnak nálunk. Szerintem ez egy remek dolog, rengeteg tanulmány van, ami arra világít rá, hogy ez nem csak az SNI-s diákoknak jó, hanem a környezetükben lévő gyerekeknek is. Az iskolánkban van autista, hiperaktív és enyhén szellemi fogyatékos gyermek is. A rendszerünk jól működik, a diákság befogadja őket.

Azonban ez nekünk, tanároknak nem csak egy kihívás, hanem jó sok plusz tanulás is egyben, hiszen maga az SNI elnevezés azt jelenti, hogy speciális nevelési igényű gyerekekről van szó, akiket speciális módszerekkel kell tanítani. Ezeket a módszereket különböző tanfolyamokon, továbbképzéseken sajátíthatjuk el, hogy könnyebb és hatékonyabb legyen a munkánk.

Nemrégiben egy autista gyerekekkel foglalkozó továbbképzésen vettem részt, ezen belül is mutattak nekünk egy applikációt, ami az autista embereket segíti különféle dolgokban. A tanfolyam csak 1 napos volt, de reggel 8-tól délután 6-ig tartott. Jó hosszú nap volt, a végére nagyon elfáradtam, de örültem, hogy részt vehettem rajta, mert kifejezetten hasznos volt.

Természetesen voltak szünetek ezalatt a 10 óra alatt. Az ebédszünetben pár kollegával kiültünk a szomszédos kávézó teraszára kicsit kifújni magunkat és beszélgetni. Ott jött szóba elsőre elég unalmas téma, az autógumik. Az egyik fizika szakos férfi tanár, Pali hozta szóba a dolgot, mert nemrég cseréltette le a teljes nyári gumi garnitúráját, és majdnem sokkal többet fizetett, mint amennyit máshol tudott volna. A szerelőnél ugyanis majdnem a duplájába került az autógumi, mint egy honlapon, amire a szerencsének köszönhetően talált rá. Ez a weboldal egy gumikat árusító honlap, de nagyon egyszerű használni (Pali elmondása szerint), mert mindent elmagyaráznak a gumikról, amit tudni kell, és lehet méret alapján, autó típusa alapján és kulcsszó alapján keresgélni az abroncsok és gumik között.

Pali nagyon lelkes volt a honlapért, mert egy 100%-ban magyar cégről van szó, és akár házhozszállítást is lehet kérni.

Érdekes volt nézni, hogy valaki ennyire tud lelkesedni egy honlap iránt, ami autógumikat árul. Este otthon elmeséltem a férjemnek, hogy mit mesélt Pali, és az ő szemében is ezt a lelkesedést láttam, amikor mondta, hogy ismeri az oldalt, és tényleg nagyon jó, megbízható és hasznos.